دستگاه های تصفیه آب معادن

فلوکولانت چیست؟


فرایند فلوکولاسیون

به‌طور‌کلی فرایند فلوکولاسیون، فرایندی است که طی آن ذرات کوچک ناخالصی با افزودن فلوکولانت (لخته کننده) اجتماع می‌یابند و ذرات بزرگ‌تری به وجود می‌آورند تا جداسازی آنها از آب ساده تر شود. در آب تصفیه‌نشده و پساب ها ذراتی وجود دارند که بار الکتریکی مثبت یا منفی داشته و به شکل معلق هستند و به عبارتی داخل آب کلوئید شده‌اند. لخته کننده ها با خنثی سازی این ذرات، باعث تجمع آنها در کنار یکدیگر و تشکیل توده بزرگتر و سنگین تر می شوند. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد اگر بار ذرات معلق مثبت باشد باید از لخته‌کننده کاتیونی و اگر منفی باشد از نوع آنیونی استفاده شود.

از مهم‌ترین لخته‌کننده‌ها، آلومینیوم سولفات یا زاج، آهن کلرید و سولفات آهن هستند. فرمول شیمیایی فلوکولانت زاج Al2(SO4)3، آهن کلرید FeCl3، و آهن سولفات Fe(SO4)3 است. زاج یا آلومینیوم سولفات ماده‌ای به شکل زیر است. به این مواد کواگولانت نیز گفته می‌شود. پلی اکریل آمید نیز از جمله فلوکولانت های پرکاربرد می باشد که در انواع آنیونی و کاتیونی مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع فلوکولانت
دسته بندی کلی فلوکولانت ها شامل:

فلوکولانت آلی شامل دو دسته طبیعی و سنتزی هستند. انواع طبیعی شامل گلوکز، گلیکوژن و دکستران می‌شود. نوع سنتزی نیز شامل انواع کاتیونی، آنیونی و بدون بار می شود.
فلوکولانت معدنی شامل نمک های آهن و نمک های گوگردی هستند.
طبیعی
مخلوط
پلی الکترولیت‌ها نیز وجود دارند که دسته‌ای دیگر از مواد بوده و در واقع پلیمر‌هایی با خاصیت الکترولیتی هستند. این دسته از مواد نیز جزو لخته کننده ها طبقه‌بندی می‌شوند.

فلوکولانت (flocculant) یا لخته‌کننده به دسته‌ای از مواد گفته می‌شود که در تصفیه آب به کار رفته و باعث به هم چسباندن و ته‌نشین کردن ذرات معلق می‌شوند. انواع فلوکولانت شامل کاتیونی، آنیونی و بدون بار می باشد که بر حسب نیاز از هر یک، در صنایع استفاده می شود. در پساب فاضلاب و آب‌های آلوده و یا حتی آب استخر ذراتی وجود دارند که نه به شکل رسوب ته‌نشین شده‌اند و نه کاملاً در آب محلول هستند. این ذرات کلوئید شده‌اند و به سبب داشتن بار مثبت یا منفی در آب به شکل معلق و سرگردان هستند. فلوکولانت‌های آنیونی و کاتیونی با خنثی‌کردن این ذرات آن‌ها را به هم می‌چسبانند و لخته‌هایی ایجاد می‌کنند که ته‌نشین می‌شوند. در خصوص مضرات فلوکولانت نیز با توجه به استفاده از آنها در تصفیه آب خطر جدی متوجه سلامتی انسان نمی شود.

فرآیند فلوکولاسیون چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *